Lyxig västerbottenpaj

Förra veckan hade vi kickoff med jobbet och jag fick då uppdraget att baka en Västerbottenpaj. Endast en månad tidigare var första gången jag smakade en, då min familj inte har någon tradition av att hålla kräftskiva. Jag tog mig an utmaningen och gjorde två! En glutenfri till kickoffen och en "vanlig" till hushållet. Här ser ni resultatet!


Ingredienserna ni behöver till den "vanliga" pajen är:
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125g smör
0,5 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
300g riven västerbottenost
Ev. salt, peppar och oregano


1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll vetemjölet och smöret (i bitar) i en matbredare och rör ihop. Tillsätt vatten efterhand, om det behövs.
Om du inte har en matbredare går det bra att röra ihop degen för hand, men då är det lättare att använda rumsvarmt smör. Jag har även hört att det ska gå bra att använda degkrokarna på en elvisp.
3. Tryck ut degen i en pajform, Ø26. Ställ i kylen i ca 30 minuter och sedan in i ugnen och förgrädda i 10 minuter. Degen ska bli lite gyllene.



4. Nu är det dags att påbörja fyllningen. Vispa ägg, grädde och mjölk. Tillsätt sedan osten. Smaksätt med salt, peppar och ev. oregano.
5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och låt gräddas i ugnen i ca 30 minuter. Pajen ska ha en fin färg och fyllningen ska ha stannat (blivit fast) när pajen är färdig.
6. Låt pajen stå till sig lite innan servering.
7. Servera med räkor/kräftor/sallad/chilisås.

Jag tycker själv att den blev lite för "inte riktigt så fast som jag ville ha den", men den var god i alla fall! Vi åt den med räkor, blandad sallad och chilisås, vilket blev supergott!

Chilisås
Kvarg
Ev. creme fraishe
Chilisås
Chilikrydda

Ät gott :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar